Kulinaria

Korzyści z jedzenia musztardy

Musztarda jest zimnym sosem, który powstaje poprzez połączenie zmielonych ziaren gorczycy z octem oraz przyprawami. Choć często gości na naszych stołach, to mało kto zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych korzyści, jakie płyną ze spożywania tego produktu. Może więc czas zmienić przyzwyczajenia i dodawać musztardę nie tylko do smażonego mięsa i hot-dogów?

Koniec z dolegliwościami żołądkowymi i dawka relaksu

Producent musztardy stara się, aby jego produkt smakował jak najlepiej. Poza tym jednak ten znany sos ma jeszcze inne właściwości. Nasiona gorczycy są w stanie poprawiać trawienie. Stosuje się je w różnej formie przy niestrawnościach i problemach z jelitami.Dodając nieco łagodnej musztardy do posiłku sprawimy, że nasze samopoczucie będzie lepsze.

Musztarda dodaje energii oraz niweluje problemy z bezsennością. Korzystnie wpływa na cały ludzki organizm. Jej właściwości doceniają również osoby cierpiące na migrenę.

Przeciwzapalny i bakteriobójczy produkt

Napar z ziaren gorczycy jest wykorzystywany do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych. Mogą być również pomocne przy bólach reumatycznych. Mają tak silne właściwości bakteriobójcze, że są świetnym środkiem konserwującym. Możemy więc dodać je do potraw, których świeżość chcemy zachować na dłużej – na przykład w postaci naturalnej musztardy wysokiej jakości.

Musztarda uzupełnia niedobory w organizmie. Regularne spożywanie tego sosu może sprawić, że będziemy mieli więcej magnezu, żelaza czy potasu. To niewątpliwe zalety. Co ważne, w musztardzie znajdują się również niezwykle cenne kwasy omega-3. Dzięki nim czujemy się lepiej, jesteśmy odporni na infekcje i mamy mniejsze skłonności depresyjne.

Musztarda nie tylko do fast-foodów

Większość osób kojarzy musztardę jako dodatek do hot-dogów czy burgerów z budek z jedzeniem. To zdecydowanie błąd – musztarda to wartościowy składnik, który możemy dodawać do sałatek, kanapek, gotowanych warzyw. W ten sposób nie tylko urozmaicimy swoją dietę, ale również korzystnie wpłyniemy na swoje zdrowie. Bez wątpienia warto.

Producent musztardy wybiera różne proporcje składników oraz stosuje ziarna gorczycy zmielone w różnym stopniu. Dzięki temu mamy do wyboru kilka rodzajów musztardy, chociażby sarepską czy miodową. Możemy więc sami wybrać, która najbardziej nam smakuje – w sklepach dostępne są sosy bardziej łagodne, pikantne, jak i słodkie. Występują także produkty ze specjalnymi dodatkami i przyprawami, które zadowolą prawdziwych koneserów i miłośników niecodziennych smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *