Kulinaria

Napoje lodowe

Napoje lodowe w ostatnim czasie cieszą się dużym uznaniem wielu osób. Czym się odznaczają? Czy sorbety lodowe są smaczne?

Napoje lodowe

Napoje lodowe najczęściej kupimy w kawiarni, lodziarni, a nawet w restauracji. Można również stworzyć je samemu w domu, jednak potrzeba do tego odrobiny wiedzy, aby wyszło smacznie. Do stworzenia idealnego napoju lodowego lodziarnie używają specjalnej maszyny, gdzie mogą także zrobić kawę mrożoną i sorbety lodowe. Używają także specjalnych syropów, bazy do mrożonych jogurtów i mieszanek do lodów, które po połączeniu tworzą orzeźwiające napoje lodowe.

Granita ice

Granita ice jest uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Możemy wybierać wśród wielu smaków – pina colada, jabłko, wiśnia, truskawka, arbuz itd. Syropy do granity są tworzone na bazie cukru. Te smaczne “napoje” dają doskonałe ochłodzenie w upalne dni i są wyjątkowo smaczne.

Lodziarnia

W lodziarni znajdziemy nie tylko tradycyjne lody – najczęściej możemy także kupić mrożone napoje, czy sorbety lodowe. Mrożona kawa także ma wyśmienity smak i daje poczucie orzeźwienia. Mrożone jogurty są tworzone z proszków lodowych i koncentratów z dodatkiem wody lub mleka. Latem w lodziarni wiele klientów sięga także bo pyszne lody włoskie, zachwycające naturalnością i oryginalnym smakiem. Sprzedawcy w lodziarni dokładają wszelkich starań, aby zachwycić klienta także efektem wizualnym.

Co zawierają mrożone napoje?

Sorbety i lodowe oranżady to wynalazek kulinarny istniejący już od jakiegoś czasu. Klienta przyciąga kolorowy automat z mrożonymi napojami, zwłaszcza w upalne dni. Warto jednak wiedzieć, co taki napój lodowy może zawierać. Najczęściej zawiera wodę, cukier (czasami aż za dużo), barwniki nadające koloru (często sztuczne). Barwniki spożywcze raczej nie są szkodliwe dla organizmu, ale warto unikać nadmiaru cukru, zwłaszcza w przypadku dzieci. Pamiętajmy, że najlepszą ochłodę da nam czysta woda lub wyciśnięty sok z pokruszonymi kostkami lodu. Mrożony napój może być spożywany jako deser, ale nie za często, chyba, że mamy pewność naturalnych składników.

Jeszcze do niedawna nie słyszeliśmy o czymś takim, jak granita ice. Dziś podbija ona rynek lodowy w wielu miejscach. Da nam orzeźwienie, jednak warto spożywać mrożone i lodowe napoje z umiarem, aby nie przesadzić z nadmiarem cukru.

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *