Kulinaria

Jak skomponować dietę odchudzającą z udziałem suszonych warzyw?

W ostatnim czasie zauważalny jest dość silny trend dbania o linię, a coraz więcej osób zwiększa spożycie warzyw, które pomagają osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Popularne są też suszone warzywa i przygotowane z nich przekąski. Czy jednak powinny być one podstawą diety odchudzającej? Jak powinno komponować się posiłki przy spożyciu suszonych warzyw?

Suszone warzywa – ogólna charakterystyka

Suszone warzywa powstają wskutek poddania warzyw świeżych działaniu wysokiej temperatury połączonej z odpowiednią cyrkulacją powietrza, co ma znacznie przedłużyć ich zdatność do spożycia.

Proces suszenia jednak nie jest dla warzyw obojętny. Z jednej strony suszone warzywa zawierają o wiele większą koncentrację cennego dla odchudzania błonnika, który powoduje uczucie sytości i ułatwia wypróżnianie, jednak z drugiej są one znacznie uboższe w cenne witaminy oraz białka, a także w rozmaite substancje bioaktywne.

Stosowanie suszonych warzyw z głową

Podczas odchudzania powinno się korzystać z suszonych warzyw z rozsądkiem. Dieta bazująca jedynie na nich nie dostarczy bowiem organizmowi niezbędnych witamin i białek.

Dlatego też idealnym pomysłem jest przygotowanie koktajlu z użyciem suszonych warzyw oraz kefiru lub maślanki. Obecność produktów mlecznych nie tylko wzbogaci posiłek o cenne białka, ale także dostarczy cennych bakterii.

Podczas odchudzania najlepiej traktować jest suszone warzywa jako przekąskę pomiędzy posiłkami, zastępując nimi niezdrowe i wysoko przetworzone produkty. Posiłki główne powinny jednak zawierać świeże warzywa i chude mięso, które ma dostarczyć cennego białka, a nie zawiera nadmiaru tłuszczu.

Osoby, które chcą uzupełnić białko, a są weganami, mogą zastąpić mięso roślinami strączkowymi, które zawierają niezwykle wysokie ilości białek, będąc w stanie zastąpić całkowicie potrawy mięsne.

Kupić czy przygotować samemu?

Suszone warzywa można z łatwością kupić, a często są one tańsze, niż ich świeże odpowiedniki, jednak można też przygotować je w domu w okresie, kiedy ceny świeżych produktów są bardzo niskie. Odpowiednio przygotowane suszone warzywa będą zdatne do spożycia przez bardzo długi czas, pomagając nie tylko walczyć z nadliczbowymi kilogramami, ale także pozwalając cieszyć się niesamowicie silnym aromatem w okresie zimowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *