Kulinaria

Jednorazowe opakowania

Naczynia jednorazowe są niezbędnym wyposażeniem branży gastronomicznej. Różnią się od siebie pod wieloma względami, dzięki czemu ich różne typy mogą być wykorzystywane w popularnych fast foodach, kawiarniach czy pubach.

Opakowania biodegradowalne

Wybór naczyń jest naprawdę duży, dlatego wszystko zależy od potrzeb i okazji. W ostatnim czasie sporym zainteresowaniem cieszą się naczynia jednorazowe ekologiczne. Ma to związek z dużym naciskiem na ochronę środowiska.Do najczęściej wykorzystywanych naczyń z materiałów eko należą kubki na ciepłe i zimne napoje oraz talerze — tych przedmiotów nie może zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym. Ponadto używane są także jednorazowe sztućce, miski i tacki. Ich zaletą poza ekologią jest fakt, że nie trzeba ich myć, dzięki czemu można zaoszczędzić czas.

Czym są opakowania ekologiczne?

Biodegradowalne naczynia nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego, szybko się rozkładają. Te ogólne stwierdzenia można podzielić na kilka perspektyw. Mogą to być opakowania wielokrotnego użytku, opakowania wykonane z materiałów odnawialnych (np. bambusowe). Warto także wspomnieć o naczyniach wyprodukowanych z materiałów poddawanych recyklingowi (np. tektura). Dzięki temu procesowi materiał uzyskuje drugie, a nawet kolejne życie.Każdy zakup opakowań biodegradowalnych musi być przemyślany. Chodzi o to, by np. nie wycinać lasów bambusowych, aby wyprodukować nowe Opakowania ekologiczne.

Opakowania sprzyjające środowisku

Wybierając opakowania biodegradowalne na początku zwracamy uwagę na design. Jednak gdy chcemy zredukować wpływ opakowań na środowisko, musimy wybrać odpowiedni materiał, z którego zostały wykonane.Najczęściej wybieranymi opakowaniami są te wyprodukowane z kartonu, stanowią one świetną alternatywę dla plastiku. Mają one wiele zalet, można w nich przechowywać ciężkie produkty, są estetyczne, a na ich powierzchni można wykonać różnorodne nadruki.Naczynia wykonane z papieru wbrew pozorom są bardzo wytrzymałe. Dlatego chętnie wybierane są przez właścicieli pubów czy kawiarni. Można je stosować w niskich i wysokich temperaturach, nie odkształcają się, a do tego ich stosowanie ogranicza ilość bakterii do minimum. Ekologia i higiena w jednym produkcie — takie rozwiązanie zadowoli każdego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *