Tajemnice patelni ze stali nierdzewnej
Używają ich mistrzowie kuchni, polecają znawcy tajników gotowania, blogerzy wskazują, że są one niezniszczalnym produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni – patelnie ze stali nierdzewnej istotnie posiadają wiele zalet, na które warto zwrócić uwagę. Nie mniej w rękach amatora, który po raz pierwszy ich używa mogą okazać się krnąbrne. Jak sobie z nimi poradzić?
Królowa garów – patelnia ze stali nierdzewnej
Żeby zacząć przygodę z patelnią ze stali nierdzewnej należy wpierw poznać jej specyfikę i – skądinąd – niełatwy charakter. Jak na królową przystało jest ona kwintesencją wszystkiego co najlepsze. Cechuje się trwałością graniczącą z niezniszczalnością. Lata użytkowania nie skutkują odkształceniami dna i boków, a mycie w zmywarce czy intensywne szorowanie drucianą myjką nie powoduje żadnego uszczerbku. Ponadto odpowiednio ciężkie idealnie przywierają do palników, gwarantując właściwe utrzymanie ciepła wewnątrz. Mogą być stosowane w wysokich temperaturach do 250 st. C. Jeśli patelnia wyposażona jest w rączkę ze stali, może być stosowana także w piekarniku.
Swego rodzaju kapryśność patelni stalowych wynika z samego materiału, z którego są wykonane. Pokryte antykorozyjną powłoką mają tendencję do przywierania, aczkolwiek stosując tłuszcz wysokotemperaturowy ten problem w ogóle się nie pojawia. Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać patelni, a tym samym po odpowiednim jej rozgrzaniu należy zmniejszyć źródło ciepła pod nią. Patelnia doskonale utrzymuje ciepło, więc nie ma obawy, że po zmniejszeniu paleniska temperatura wewnątrz naczynia zacznie się drastycznie obniżać.
Czas adaptacji
Do jednych z cech charakterystycznych, które bezpośrednio wpływają na użytkowanie stalowych patelni jest ich właściwe wygrzanie. Ten proces polega na dopasowaniu się naczynia do konkretnej kuchenki. Stal jest materiałem, który potrzebuje trochę czasu, by się dostosować do paleniska, jego mocy – słowem minie kilka tygodni nim nasza patelnia ujawni wszystkie swoje zalety, ale warto być cierpliwym i doczekać tego momentu. Po tym czasie stalowa patelnia będzie najlepszą w naszej kuchni, której nie będziemy chcieli zamienić na żadną inną. Rozwiązaniem dla niecierpliwych kucharzy są nowoczesne patelnie ze stali nierdzewnej z dodatkową powłoką non-stick.
Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl