Kulinaria

Zdrowa żywność i ekologiczna – czym się różnią?

Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego co kupujemy w sklepach spożywczych. I jest to bardzo dobre zachowanie konsumenckie, wybieramy świadomie, a nie pod wpływem reklamy. Szczególnie chętnie sięgamy po produkty polskie.

Żywność ekologiczna a żywność zdrowa

Te pojęcia często są utożsamiane i niektórzy konsumenci przekonani są, że wszystkie produkty w sklepach ekologicznych są produktami ekologicznymi. Prawda jest jednak inna. W ich ofercie znajdują się zarówno produkty ekologiczne, jak i zdrowa żywność. Czym się różnią?

Żywność ekologiczna to żywność certyfikowana. Musi przejść całą procedurę określoną przepisami unijnymi. Przed uzyskaniem certyfikatu kontrolowany jest każdy etap jej produkcji, od siewu przez inne prace polowe, po końcowy etap sprzedaży. Warunkiem uzyskania certyfikatu jest produkowanie żywności wyłącznie w oparciu o naturalne metody, ręczne plewienie, ręczne zbieranie owoców i warzyw. Żywność przetworzona musi w 95% składać się ze składników naturalnych.

Oczywiście taka produkcja jest czasochłonna, a uzyskane plony znacznie niższe niż w przypadku sztucznego nawożenia. To dlatego ekologiczne artykuły z euro liściem są znacznie droższe niż inne produkty.

Zdrowa żywność bardzo często nie ustępuje jakością produktom ekologicznym, jednak jest znacznie tańsza. Polski producent zdrowej żywności, który nie chce mieć certyfikatu, nie ponosi dodatkowych kosztów. Żywność wytwarza tradycyjnymi metodami i dzięki temu osiąga bardzo dobre rezultaty jakościowe. Zdrową żywność najczęściej możemy kupić na placach targowych, w warzywniakach osiedlowych lub sklepach ekologicznych.

Zdrowa żywność w hipermarketach

Wielu klientom wydaje się to niemożliwe. Przecież kupują ogromne ilości hurtowe po zaniżonych cenach, dzięki temu mogą oferować konkurencyjne ceny swoim klientom. Rzeczywistość jak zwykle wygląda nie co inaczej.

W każdym hipermarkecie są działy ze zdrową żywnością i jest to odpowiedź na potrzeby klientów. Na dziale owocowo-warzywnym znajduje się wiele produktów pochodzących z różnych rejonów Polski.

Na pewno są to artykuły zdrowe. Polski producent zdrowej żywności ogranicza stosowanie środków chemicznych, bo po prostu są dla niego za drogie.

Podobnie jest w przypadku innych artykułów. Na stałe na półkach zagościły kurczaki zagrodowe, jajka z wolnego wybiegu lub GMO.

Porównywalnie sytuacja wygląda w przypadku produktów mlecznych i nabiałowych. Polski producent zdrowej żywności produkuje coraz więcej artykułów świeżych, nie zawierających emulgatorów i konserwantów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *