Kulinaria

Lody domowej roboty jak z lodziarni rzemieślniczej – jak to zrobić?

Któż z nas nie kocha lodów? Zniewalająco śmietankowe zgrabne gałeczki, z chrupiącą czekoladą czy ciasteczkami lub orzeźwiające sorbety ze świeżych, sezonowych owoców – to dokładnie to, czego każdy z nas potrzebuje w upalne dni. Czy takie lody można zrobić samodzielnie w domu?

Pyszne domowe lody – maszyny i sprzęt do wyrobu lodów

Tak, można. I to bardzo łatwo. Wystarczy zainwestować w dobrej jakości maszynę do mieszania masy lodowej, świeże składniki i kilka fantazyjnych dodatków. Zobaczysz, że twoje lody mogą okazać się lepsze, niż te z najpopularniejszych lodziarni, a goście wręcz nie dadzą ci spokoju.

Przy wyrobie lodów najważniejsze jest odpowiednie mieszanie. Składniki to nie tylko śmietanka, cukier, owoce czy gotowe komponenty do lodów – niezbędnym i niesamowicie ważnym składnikiem jest… powietrze. Masa lodowa musi być mieszana z odpowiednią prędkością i mocą, w pewnych odstępach czasu. Wysokiej jakości, wydajna maszyna do lodów nie jest tania. W ten sprzęt jednak warto zainwestować – posłuży przez lata, a po kilku próbach z pewnością wynajdziesz zupełnie nowy, absolutnie niepowtarzalny sposób na wyrób własnych lodów. Maszynka do lodów służyć może także do wyrobu sorbetów, koktajli i mrożonych jogurtów.

Domowe lody na patyku możesz zrobić wykorzystując gotowe, silikonowe foremki. Dostępne są niemal w każdym sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego. Wystarczy, że wyrobiony w maszynce sorbet przelejesz do forem i zamrozisz – po pyszne orzeźwienie dla siebie, dzieci czy niezapowiedzianych gości możesz sięgnąć w każdej chwili.

Ważne, z czego zrobisz swoje lody

Ważny jest przepis – proporcje składników, sposób mieszania, temperatura mrożenia. Wielkie znaczenie ma jednak także jakość składników. Mleko, śmietankę i jajka najlepiej kupować w ekologicznych gospodarstwach, gdzie krowy są dobrze odżywione i szczęśliwe, a nabiał świeżutki. Lody będą bardziej miękkie, a także dużo smaczniejsze, z dodatkiem żółtek. Jaja również lepiej kupować w niewielkich gospodarstwach lub w ekologicznych sklepach. Aby dowolnie modyfikować smak swojej lodowej masy, wypróbuj gotowe komponenty do lodów – najlepszą belgijską czekoladę, markowe ciasteczka, kolorowe posypki czy fantazyjne polewy do lodów.

Lody owocowe i sorbety najlepiej smakują, gdy zrobione są ze świeżych, sezonowych owoców. Jeśli kochasz lody, rób je zawsze wtedy, gdy nadchodzi sezon na owoce. Truskawki, poziomki, wiśnie, porzeczki i maliny, a nawet jadalna róża – wykonana z ich dodatkiem masa lodowa będzie wyjątkowa, a smakiem lata będziesz cieszyć się jeszcze przez wiele miesięcy – jeśli uda ci się nie zjeść wszystkich naraz. Ze świeżych owoców przygotuj także pyszne, naturalne polewy do lodów, dżemy i konfitury. Urozmaicą twoje desery i nadadzą im niepowtarzalnego, domowego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *