Kulinaria

Najpopularniejsze naturalne przetwory owocowe

Lato to czas, gdy na rynku dostępna jest ogromna ilość świeżych i pysznych owoców. Niestety w ciągu zaledwie kilku miesięcy, a często nawet tygodni się one skończą. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w zimę również cieszyć się ich smakiem, a to za sprawą naturalnych przetworów owocowych. Które z nich są najpopularniejsze i najczęściej wybierane?

Dżem

Choć Naturalne przetwory owocowe przyjmować mogą naprawdę różne postacie, to jednak dla wielu osób zdecydowanie najważniejsze są po prostu dżemy. Otrzymuje się je poprzez odparowanie z owoców nadmiarowej wody, a następnie dodaniu do nich cukru oraz żelatyny.

Bardzo często dżem mylony jest z klasyczną marmoladą, lecz stosunkowo prosto można je odróżnić. Dżem ma nieco luźniejszą konsystencję, a co najważniejsze z łatwością wyczuć w nim można cale kawałki owoców. Najczęściej spotykanym dżemem na rynku jest wersja truskawkowa, choć bez problemu znaleźć można także inne.

Marmolada

Jeśli analizuje się naturalne przetwory owocowe, to bez wątpienia nie można w tym wypadku pominąć również marmolady. Otrzymuje się ją z przecierów owocowych, oczywiście z dodatkiem żelatyny.

Czym charakteryzuje się marmolada? Przede wszystkim jest znacznie bardziej zwarta niż wspomniany wcześniej dżem, a także jej konsystencja jest dość równa, bez wyczuwalnych owoców. Co bardzo ciekawe, marmolada może być przygotowana z jednego rodzaju owoców, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją z dwóch, a nawet z trzech, co dodatkowo poprawiać będzie jej i tak już świetny smak.

Konfitura

Ostatnią z najważniejszych naturalnych przetworów owocowych jest oczywiście konfitura. Jej cechą charakterystyczną, przez którą jest tak wysoko ceniona i stawiana na samej górze listy takich przetworów, są oczywiście całe owoce. Nie kawałki, jak w przypadku dżemu, lecz dosłownie całe kawałki, co sprawia, że jedzenie konfitury jest naprawdę niezwykłym doświadczeniem.

Równie niezwykłe jest to, jak się konfiturę przygotowuje. Zamiast klasycznego gotowania, jak ma to miejsce w przypadku np. dżemu, konfiturę się smaży. Co najważniejsze, unika się przy tym mieszania, aby nie doszło do uszkodzenia owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *