Kulinaria

Jak zrobić granitę?

Granita to oryginalny włoski deser prosto z Sycylii. Jest ciekawą alternatywą dla lodów i sorbetów na czas letnich upałów. Jest także prosta w przygotowaniu i szybko można cieszyć się pysznym i lekkim deserem, dającym upragnioną ochłodę.

Z czego robi się granitę?

Skład granity jest podobny do składu sorbetu. Nie należy jednak mylić tych deserów, gdyż różnią się konsystencją. Granita jest ziarnista, co jest jej cechą charakterystyczną, a sorbet z kolei jest gładki. Oryginalna granita przygotowywana jest z wody, cukru i soku z cytryny, jednak na całym świecie rozpowszechniły się syropy do granity o różnych smakach. Jednak do wykonania granity w domu, zamiast kupnych syropów, można użyć owoców lub soku owocowego. Ewentualnie możemy użyć też kawy albo coli. Z tych składników możemy łatwo zrobić granitę w domu i zamrozić w zamrażarce. Tradycyjnie jednak granitę przygotowuje się w granitorze. To urządzenie pozwala na jednoczesne zmrożenie i mieszanie, w celu uzyskania ziarnistej konsystencji.

Jak zrobić granitę?

Aby zrobić granitę, należy najpierw ugotować syrop z wody i cukru. Następnie po ostudzeniu syropu należy dodać owoce i zmiksować albo wlać sok i wymieszać. Później już tylko wystarczy wstawić ją do zamrażarki i mrozić przez kilka godzin, przy czym należy pamiętać o częstym mieszaniu, które jest konieczne dla uzyskania ziarnistej konsystencji. Ewentualnie możemy też kupić gotowe syropy do granity i zaopatrzyć się w granitor. Urządzenie to robi wszystko za nas. Wystarczy wymieszać syrop z wodą i wlać do urządzenia, które schłodzi mieszankę.

Przepisy na granitę

Choć granita wydaje się na tyle prostym deserem, że do jej wykonania nie trzeba konkretnego przepisu, to jednak proporcje składników są ważne i jeśli ktoś nie ma pewności, ile czego użyć, przepis jest niezbędny. Na szczęście w sieci można znaleźć całe mnóstwo przepisów na granitę o różnych smakach. Można nawet znaleźć przepisy na wersję granity dla dorosłych – z dodatkiem alkoholu. Warto spróbować tego prostego, pysznego i co najważniejsze zdrowego deseru. Podczas upałów też trzeba myśleć o swoim zdrowiu, a nie tylko o samej ochłodzie. Granita jest znacznie zdrowsza od słodzonych napojów i lodów, które poza mnóstwem cukru zawierają też pełno chemicznych dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *