Kulinaria

Jak prawidłowo serwować steki?

Mistrzowie kuchni ustalający menu dla najlepszych restauracji na świecie zdają sobie sprawę, jak ważną rolę w kuchni odgrywa zmysł wzroku. Jeśli danie ma dobrze smakować, powinno być ładnie, oryginalnie podane. W przypadku soczystych steków najlepszym sposobem podania będą specjalne deski do serwowania steków.

Dlaczego warto zadbać o odpowiednie podanie dania?

Wzrok to jeden z najsilniejszych, najlepiej rozwiniętych zmysłów człowieka. Odgrywa ważną rolę również w kuchni – naukowcy już dawno udowodnili, że na smak, który odczuwamy przy jedzeniu, w ogromnej mierze wpływa wygląd potrawy. Jeśli ta jest nieestetyczna, ma nieprzyjemny kolor lub jest brzydko podana, smakuje gorzej. Elegancki sposób podania to także sposób na sprawienie sobie czy gościom przyjemności. Restauracja może się w ten sposób wyróżnić na tle konkurencji, przyciągając nie tylko oryginalną kuchnią, ale i wystrojem pomieszczenia oraz sposobem podawania potraw. Podając ciekawie potrawę w gościom w domu, z pewnością zbierze się pochwały.

Deski do serwowania steków – połączenie estetyki i wygody

Jednym z najchętniej serwowanych obecnie dań są steki. Jak je właściwie podać? Choć można to zrobić na talerzu czy półmisku, znacznie lepiej sprawdzi się deska, na której można wygodnie kroić mięso.Deski do serwowania steków mogą być wykonane z naturalnego drewna lub z kamienia. Świetnie się prezentują – wyróżnią oryginalnością, budzą skojarzenia z luźną domową atmosferą, dzięki czemu goście czują się jeszcze bardziej komfortowo. Na ich powierzchni można wyłożyć stek wraz z dodatkami: sałatką, warzywami, przekąskami. Deska to idealna powierzchnia dla steku – bez trudu można na jej powierzchni kroić, nie obawiając się uszkodzenia półmiska czy nie mając ograniczonej swobody.

Jakie deski do steków wybrać?

Czym się kierować przy wyborze desek do serwowania steków? Pierwszą kwestią zawsze powinna być funkcjonalność. Deska musi mieć odpowiedni rozmiar – stek nie może z niej spadać, gość musi mieć możliwość swobodnego krojenia mięsa. Ważne, by stawiać na produkty wysokiej jakości – trwałe, odporne na zarysowania i uszkodzenia. W tej roli sprawdzą się naturalny kamień oraz odporne na działanie wody gatunki drewna.Jeśli chodzi o estetykę, warto zadbać o to, by wszystkie elementy wystroju stołu stanowiły spójną całość: miały podobną estetykę i kolorystykę.

Deski do serwowania steków znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *