Dlaczego warto suszyć warzywa?
Świeże warzywa z ekologicznych upraw to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i składników odżywczych. Niestety nasz klimat pozwala nam cieszyć się świeżością owoców i warzyw tylko przez pewien czas. Nie oznacza to, że należy z nich rezygnować poza sezonem. Prostym sposobem na to, aby cieszyć się smakiem i aromatem ulubionych produktów jest suszarnia warzyw.
Suszenie warzyw a ideologia zero waste
Suszarnia warzyw może występować w wielu różnych formach. Może przybrać ona postać nowoczesnego urządzenia lub być częścią tradycyjnego rzemiosła. Warto jednak zastanowić się na samym początku po co tak właściwie suszyć warzywa.
Suszarnia warzyw pozwala osobom dbającym o środowisko naturalne, wprowadzić do swojego życia zasady ideologii zero waste. Organiczne warzywa szybko ulegają procesowi gnicia, a z zepsutych warzyw niestety nie można niczego zrobić. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy leżące w lodówce marchewki, pietruszki i seler można wykorzystać w późniejszym czasie? Jak najbardziej! Wystarczy poddać je procesowi suszenia.
Jak suszyć warzywa w domu?
Warzywa można wysuszyć przy pomocy nowoczesnych urządzeń. Wystarczy do tego najprostsza suszarka do grzybów. Zajmuje ona niewiele miejsca, ale suszenie warzyw w ten sposób jest nieco czasochłonne.
Osoby mieszkające na wsi lub dysponujące odpowiednią przestrzenią mogą samodzielnie wybudować przydomową suszarnię warzyw. W Internecie dostępnych jest całe mnóstwo filmików instruktażowych, w których pokazane jest, jak wybudować suszarnię krok po kroku.
Jak przechowywać suszone warzywa?
Suszenie warzyw to proces, który polega na całkowitym odparowaniu wody. Aby suszone warzywa nie uległy procesowi gnilnemu należy zadbać o to, aby woda została dokładnie odparowana. Równie ważną kwestią jest przechowywanie suszonych warzyw.
Suszone warzywa są nieco mniej zasobne w właściwości odżywcze, ale zdecydowanie lepiej jest przyjmować je w takiej formie niż całkowicie z nich zrezygnować poza sezonem. Suszone warzywa najlepiej przechowywać w szklanym słoiku ze szczelnym zamknięciem lub w plastikowym pudełku do żywności. W ten sposób możemy zachować wyjątkowy aromat suszonych warzyw, które z powodzeniem możemy stosować w formie przyprawy.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..