Producenci syropów – ludzie, którzy wiedzą jak skutecznie wykorzystać niszę biznesową
W biznesie chodzi o to, by wykorzystać niszę w jakiejś branży. Jeśli się to uda, to sukces murowany. Może to nie jest najłatwiejsza sprawa do realizacji, ale warto podjąć ryzyko. Tak zrobili producenci syropów owocowych, którzy wykorzystali naszą niechęć do robienia własnoręcznie soków, syropów i przetworów owocowych i zaczęli na tym zarabiać.
Dlaczego nikt z nas nie przepada za robieniem przetworów owocowych?
Po pierwsze dlatego, że jest to proces bardzo czasochłonny i wieloetapowy. Trzeba nieźle się przy nim namęczyć i wykonać wiele różnorodnych czynności, poczynając na zbieraniu i obraniu owoców, a na gotowaniu i zakręcaniu słoików kończąc. Po drugie przy robieniu przetworów trzeba ich pilnować, by się nie przypaliły lub nie przywarły do dna garnka, a to wiąże się z ciągłym mieszaniem i długim staniem, którego nikt nie lubi.
Poza tym wlewając gorący przecier owocowy- można się poparzyć lub pokaleczyć, gdy dojdzie do pęknięcia słoika z owocową zawartością. Przyrządzanie konfitur wiąże się z dość obszernym sprzątaniem i zmywaniem wielu naczyń, a to męczące. Znacznie lepiej jest pójść do sklepu i kupić gotowy dżem czy syrop owocowy, to nie wymaga ani tyle wysiłku, ani nie zabiera tyle czasu.
Jak na naszej próżności korzystają producenci syropów?
Najzwyczajniej w świecie, bo podsuwają nam pod nos gotowy produkt, za który trzeba jedynie zapłacić. Oczywiście producent syropów nie jest głupi, bo za swoją pracę narzuci stosowną marżę, która na pewno będzie wliczona w cenę produktu. Producent syropu postara się również o to, by owocowe delicje były na widocznym i centralnym miejscu na sklepowej półce, tak by przyciągały one mimowolnie naszą uwagę. To jedna z podstawowych technik sprzedaży. Druga wiąże się z rozdawaniem wszelkich ulotek czy gazetek z artykułami promocyjnymi. Klient je nimi bombardowany ze wszystkich stron, aż w końcu ulega nie do końca świadomie autosugestii. Można więc powiedzieć, że każdy producent syropów bazuje na naszym lenistwie i chęci zrobienia szybkich zakupów.
Dlaczego producenci syropów mają nad nami przewagę?
Przede wszystkim dlatego, że nie muszą oni stać przy garach i wykonywać wszystkich przetworów ręcznie. Całą pracę za nich wykonują specjalistyczne maszyny, które nigdy się nie męczą i są w stanie pracować o wiele szybciej i sprawniej od człowieka. Poza tym produkcja syropów i innych przetworów odbywa się za ich pośrednictwem hurtowo, a to zaleta niepodlegająca dyskusji. Rola producenta syropów ogranicza się jedynie do tego, by je szybko i korzystnie sprzedać.