Kulinaria

Znałeś te informacje o papierze do pieczenia?

W kuchniach istnieje wiele akcesoriów, na które nie zwraca się większej uwagi. Bez wątpienia jednym z nich jest popularny papier do pieczenia. Ze względu na swoje unikatowe właściwości znajduje szerokie zastosowanie przy wypieku pieczywa i ciastek, ale nie tylko. Co więcej, papier do pieczenia może się różnić w zależności od producenta.

Praktyczne wsparcie w kuchni

Wykonany z celulozy papier pergaminowy to doskonały dodatek w każdej kuchni. Główną zaletą papieru jest to, że pozwala na pieczenie bez użycia tłuszczów. Oznacza to, że ciasta, popularne frytki, a nawet różne rodzaje smażonych dań mogą być wykonane w zdrowszej, beztłuszczowej wersji.

Nieużycie tłuszczu pozwala nie tylko zadbać o zdrowie rodziny, ale także skraca czas pobytu w kuchni. Użyte blachy po pieczeniu są wolne nie tylko od wspomnianych tłuszczy, ale także od przypalonych części jedzenia. Dzięki temu nie muszą być namaczane, a ich umycie zajmuje kilka minut. Ułożenie papieru pozwala też łatwiej wyciągać jedzenie. A jakie tajemnice skrywa papier pergaminowy?

2 rodzaje papieru

Obecny w polskich kuchniach papier do pieczenia zawdzięcza swoje unikatowe właściwości nie tylko celulozie o bardzo wysokiej gramaturze. Nie wiele osób wie, że papier do wypieków jest dodatkowo pokryty specjalną warstwą zabezpieczającą. Sprawia ona, że woda, tłuszcze oraz inne elementy pieczonego jedzenia nie przenikają przez papier.

To właśnie ta warstwa pozwala zabezpieczyć blachę przed trudnymi do usunięcia zabrudzeniami i sprawa, że jedzenie się nie przypala. Warto jednak podkreślić, że warstwa zabezpieczająca papier występuje w 2 postaciach. Może ona składać się ze specjalnej mieszkanki tłuszczy lub z dodatki sylikonu. Czy istnieje jakaś różnica między nimi?

Papier z sylikonu i bez

Teoretycznie nie ma większych różnic między papierem do wypieków zabezpieczonym warstwą specjalnych tłuszczy a tym pokrytym sylikonem. Nie zmienia to faktu, że część osób stroni od akcesoriów kuchennych wykonanych z tego sztucznego tworzywa.

Wynika to m.in. z tego, że sylikon, chociaż używany od wielu lat, to wciąż wzbudza kontrowersje. W kontekście jego kontaktu z jedzeniem w wysokich temperaturach. Szczęśliwie każda osoba, dla której ta informacja ma znacznie, może sprawdzić skład papieru pergaminowego i wybrać producenta, który spełni wszystkie oczekiwania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *