Suszone warzywa w kuchni – jak ich użyć?
Nie wszyscy wiedzą, że suszone warzywa można używać do przygotowywania wielu dań i potraw. Wiele osób myśli, że to trudne i pracochłonne. Tymczasem korzystanie z warzyw nie jest trudne! Można się tego nauczyć i zdecydowanie warto spróbować. Jak więc używać suszonych warzyw w kuchni?
Namoczone
Jeśli lubisz miękkie warzywa to zanim wrzucisz je do sosu, możesz najpierw namoczyć je w zimnej wodzie. Odpowiednią ilość suszonki po prostu wrzuca się do zimnej wody i odstawia na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie warzywa będą już dość miękkie.
Namaczanie przydaje się w sytuacji, gdy nie masz czasu na długą obróbkę termiczną. Przykładowo, robisz zupę i nie masz czasu jej długo gotować. Suszone warzywa po namoczeniu będą już po wstępnej obróbce, więc całe danie będzie gotowe szybciej.
Namoczone warzywa powiększą swoją objętość, ale nie zmienią smaku. Można, więc traktować je jako uniwersalny dodatek do potraw.
Tak jak są!
Suszone warzywa możesz też wrzucić do dania w takiej formie jak się znajdują. Będą ciekawym dodatkiem do chleba lub wytrawnych babeczek. Później zostaną one wraz z ciastem włożone do piekarnika, w którym zmiękną i staną się łatwe do pogryzienia.
Co ciekawe, nic nie stoi na przeszkodzie, by suszone warzywa wrzucać do zupy lub sosu bez namaczania. Gotujący wywar rozmiękczy je i sprawi, że będą pyszne i delikatne w smaku. Co ważne, nadadzą one potrawie wiele smaku, bo takie warzywa są bardziej esencjonalne niż ich świeże odpowiedniki.
Do chrupania
Niektóre suszone warzywa doskonale nadają się na przekąskę lub dodatek do dania. Nie musisz ich wtedy dorzucać do potrawy, ale możesz podać je jako osobną przekąskę. Suszone warzywa nadają się np. na drugie śniadanie lub jako przystawkę.
Takie warzywa mogą bez trudu zastąpić chipsy. Z tym jednak, że są od nich dużo zdrowsze i smaczniejsze. Warzywa te mają wiele składników odżywczych oraz witamin. W przeciwieństwie do chipsów nie są smażone na tłuszczu, a po prostu suszone.
W związku z tym są zdrowe i smaczne. Z czystym sumieniem można też podawać je dzieciom. Jako przekąskę można wybierać warzywa z dodatkiem ziół i przypraw. Można też przygotować je we własnej kuchni, wystarczy mieć suszarkę do warzyw lub użyć piekarnika.