Kulinaria

Przygotowanie śliwek w occie winnym

Chcąc umiejętnie i ekonomicznie dbać o zdrowie warto nauczyć się, w jaki sposób konserwować warzywa i owoce w taki sposób, aby służyły nam przez długie miesiące oraz równocześnie zachowały wszystkie składniki odżywcze. Jednym z naturalnych i zarazem najlepszych sposobów na to jest ocet. Szczęśliwie sposób naszych babci ponownie zyskuje na popularności.

Owoce i warzywa ze sklepu

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrywać się w różnego rodzaju owoce i warzywa w puszkach i słoikach. Tego rodzaju pożywienie bezproblemowo nabędziemy w sklepach. Niemniej jednak należy utrzymywać w świadomości, iż tego rodzaju pokarmy są konserwowane za pomocą różnych środków chemicznych.

Oczywiście ich sporadyczne spożycie nie ma wpływu na zdrowie, aczkolwiek ciągłe jedzenie puszkowanych owoców nie może mieć pozytywnego wpływu na zdrowie. Szczególnie ze względu na obecny w puszkach bisfenol A. Jego regularne spożycie może z czasem przyczynić się do zaburzeń gospodarki hormonalnej organizmu.

Przepyszne śliwki

Z tego względu warto nauczyć się, w jaki sposób zachować smaki lata w naszym domowym zaciszu. Dzięki temu śliwki w occie, czy też Śliwki w occie winnym (tak samo, jak i inne owoce) mogą stać się naszą zdrową i regularną przystawką. Dużym atutem konserwowania owoców za pomocą octu jest oszczędność ekonomiczna. Kupują śliwki lub inne owoce, gdy są one tanie możemy je zachować przez długie miesiące.

Przygotowanie śliwek jest procesem niezwykle łatwym i szybkim. Niestety, ze względu na konieczność długiego oczekiwania pomiędzy poszczególnymi etapami przygotowywania śliwek cały proces wydłuża się do kilku dni. Aby przygotować przepyszne śliwki w occie winnym będziemy potrzebować jednie kilku podstawowych składników. Przede wszystkim należy przygotować:

– 3 kilogramy śliwek (gatunek śliwki nie ma znaczenia)
– 1 kilogram cukru,
– 750 mililitrów wina (czerwonego półwytrawnego, ewentualnie wytrawnego)
– 200 mililitrów octu,
– przyprawy (goździki, laski cynamonu lub skórki pomarańczy).

Jak przygotować śliwki

W pierwszej kolejności należy włożyć dokładnie umyte śliwki do wcześniej przygotowanego odparzonego słoika. Następnie do garnka dodajemy ocet, wino oraz cukier. Całość mieszany oraz zagrzewamy do wysokiej temperatury (nie gotujemy).

Tak przygotowany roztwór wlewamy do słoika i zamykamy na 24 godziny. Następnego dnia wylewamy wino z octem i po raz kolejny je podgrzewamy. Procedura musi być powtarzana przed 4 dni z rzędu. Ostatnia dnia możemy dodać wybrane przez nas przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *