Kulinaria

Pogrzybki w zalewie octowej – wyjątkowy smak i aromat

Jesień to idealna pora roku do tego, aby wykonać pyszne przetwory na zimę. Gdy rozpoczyna się obfity sezon grzybowy, warto przyrządzić aromatyczne podgrzybki marynowane w occie.

Grzyby leśne – ich wyjątkowy smak i właściwości

Podgrzybki, prawdziwki kurki, zajączki, maślaki, gąski, kanie, rydze, opieńki oraz koźlarze to grzyby powszechnie cenione przez wielu smakoszy. Są one doceniane przede wszystkim ze względu na niezwykły smak oraz aromat. Potrawy przyrządzone z ich dodatkiem smakują wyśmienicie. Mało kto nie lubi bowiem zajadać się pyszną zupą grzybową czy tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami, które to muszą koniecznie znajdować się na stole wigilijnym.

Naukowcy podkreślają, że poszczególne zmysły ludzie reagują na leśne grzyby w taki sam sposób jak na mięso. Można je zatem przyrządzić na obiad zamiast tradycyjnego drobiu, wołowiny czy wieprzowiny.

I co najważniejsze oprócz niesamowitych walorów smakowych, grzyby posiadają również właściwości odżywcze. Co prawda w ich składzie znajduje się dość dużo wody, ale posiadają również cenną dla zdrowia witaminę A w postaci karotenu oraz witaminę B1, B2. Ponadto są źródłem białka i węglowodanów. Grzyby to produkty niskokaloryczne, zatem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie niskokalorycznej.

Aromatyczne podgrzybki marynowane w occie w kuchni

Marynowanie podgrzybków w occie jest stosowane od wielu pokoleń. Do marynowania nadają się doskonale nie tylko podgrzybki, lecz także borowiki, pieczarki, kurki, koźlarze, gąski, zajączki, maślaki czy opieńki.

Marynowane grzybki są świetnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, oraz sosu tatarskiego. Ponadto można je podawać jako dodatek do różnych rodzajów mięs.

Ta aromatyczna przekąska bardzo często gości na bogato zastawionym stole na którym to znajduje się alkohol. I nic w tym dziwnego, gdyż stanowią one idealną zagryzkę dla wódki.

Jak przyrządzić podgrzybki marynowane w occie?

Dziś w internecie oraz wielu książkach kucharskich nie brakuje różnorodnych przepisów na podgrzybki marynowane w zalewie octowej. Każda gospodyni domowa może zatem przyrządzić takie grzybki marynowane, którymi będzie zajadać się cała rodzina.

Kluczowym zadaniem podczas marynowania podgrzybków w occie jest

przygotowanie odpowiedniej zalewy. Jej sekret tkwi użyciu poszczególnych składników w odpowiednich proporcjach. Dla tych osób które to lubują się w ostrych przystawkach polecane są przede wszystkim zalewy z ilością pół na pół octu z wodą. Ponadto do zalewy trzeba dodać sól, cukier oraz przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.

Z kolei osoby które to preferują bardziej łagodne potrawy powinny zawsze marynować podgrzybki z nieco mniejszą ilością octu. Podgrzybki marynowane cieszą się wyjątkowym smakiem, zatem warto je przyrządzić podczas grzybowego sezonu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *