Kulinaria

Pieczenie i serwowanie pizzy

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Przysmak, który tak naprawdę powstał z biedy, jest teraz smakołykiem, którym zajadają się nawet najbogatsi. Aby pizza zachwyciła swoim aromatem i smakiem, musi być zrobiona tak naprawdę z najlepszych składników. Właśnie w tym tkwi jej tajemnica. Poniżej zdradzamy kilka sekretów idealnej pizzy oraz perfekcyjnego jej serwowania.

Sekrety naprawdę udanej pizzy

Jeden z najważniejszych sekretów udanej pizzy to ciasto. Nie powinno być ono zbyt grube, bo przecież najlepsza jest pizza neapolitańska, która robiona jest na cieście niezwykle cienkim i chrupiącym. Warto poznać przepisy, w których ciasto wyrasta sobie w wolnym tempie nawet przez kilka godzin. Taka pizza jest przepyszna. Jeżeli brakuje czasu na takie gotowanie w rytmie slow, można po prostu zrobić zwykłe tradycyjne ciasto na pizzę, które wyrasta około jednej godziny. Kolejne składniki tego prostego dania, a zatem sos pomidorowy, ser czy inne dodatki, również powinny być jak najlepszej jakości. Wtedy doskonały smak gwarantowany.

Talerze do pizzy i inne akcesoria potrzebne do serwowania

W jaki sposób ciekawie serwować pizzę? Dobry sposób na podawanie pizzy sprawdzi się nie tylko w zaciszu własnego domu, ale również wtedy, gdy prowadzi się pizzerię. Warto kupić między innymi duże, okrągłe talerze do pizzy, na których można serwować nawet te o największej średnicy. Wtedy każda osoba dostanie swoją pizzę na oddzielnym talerzu. Najprostsze i najtańsze są talerze z białej ceramiki. Jeżeli natomiast zależy nam na tym, aby na gościach zrobić większe wrażenie, można postawić na piękne talerze z kamionki. Pizzę najczęściej polewa się oliwą. Warto zatem kupić sobie również pojemniki na oliwę, takie z dozownikiem, które będą ładnie wyglądały na stole i pozwolą precyzyjnie aplikować ilość. Poza tym przyda się też ładny nóż do krojenia pizzy. Chociaż to tak naprawdę drobnostka, to jeśli prowadzi się pizzerię, która ma pretendować do miana najlepszej w mieście, na detale również warto zwracać uwagę. Ostry nóż do pizzy pozwoli z łatwością pokroić danie na odpowiednią liczbę kawałków. Nóż sprawdzi się wtedy, gdy przygotowywana jest pizza o dużej średnicy, która jest dedykowana dla kilku osób.

Talerze do pizzy znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *