Kulinaria

Na czym polega działalność przemysłu przetwórstwa owocowo-warzywnego?

Przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego zajmuje się pierwotnym oraz pogłębionym przerobem owoców i warzyw na różnego rodzaju produkty spożywcze. Przykładem mogą być mrożonki, soki, dżemy, marynaty czy susze.

Rozwój przemysłu owocowo-warzywnego

Przetwórstwo owocowo warzywne to dziś w Polsce szeroka gałąź przemysłu. Wystarczy wspomnieć, że zakłady wchodzące w skład tego przemysłu przetwarzają nawet 60% owoców i 15% warzyw pochodzących ze zbiorów. To wszystko przekłada się na to, że na sklepowych półkach konsumenci mają ogromny wybór przetworzonych produktów spożywczych.

Polski przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego odgrywa ważną rolę w skali całej Europy. Wiedzieć bowiem trzeba, że aż 40% wyrobów produkowanych przez zakłady przetwórstwa eksportowanych jest poza granice kraju.

Rola przemysłu przetwórczego

Zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego pełnią bardzo ważne funkcje. Dzięki ich działalności owoce i warzywa się nie marnują. Po ich przetworzeniu mogą być sprzedawane i dostępne dla konsumentów przez cały rok.

Oznacza to dostęp do witamin i ważnych dla organizmu minerałów przez cały rok. Codzienna dieta może być zatem bogata w owoce i warzywa niezależnie od pory roku.

Produkty przetwórstwa owocowo-warzywnego

Przetwórstwo owocowo warzywne to bogaty asortyment różnego rodzaju produktów. Dzięki działalności tej branży na sklepowych półkach znaleźć można takie wyroby jak choćby koncentraty czy przeciery. To także sosy, ketchupy czy marynaty.

Nie można zapomnieć także o tym, że zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego zajmują się także produkcją soków i napojów. Cieszą się one ogromną popularnością. Stanowią bowiem sposób na szybkie dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *