Kulinaria

Kawa na letnie dni

Każdy miłośnik kawy wie, że dzień bez kawy jest dniem straconym. Każdego dnia, niezależnie od tego, czy jest mróz na dworze, czy żar leje się z nieba, kawa jest napojem obowiązkowym dla dużej rzeszy wiernych miłośników tego napoju. Lato jest specyficznym czasem, gdy miłośnicy kawy piją kawy mrożone. Jak przygotować napój na bazie kawy, który będzie idealny na upalny dzień?

Kawa mrożona – jak zrobić wersję podstawową?

Klasyczne frappuccino nie jest trudne do przygotowania samodzielnie, w domu. Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy. Następnie studzimy kawę, przelewamy do blendera, dodajemy kostki lodu i porządnie blenderujemy. Dodajemy gałkę lodów, mleko i ponownie miksujemy. Jest to podstawowa wersja napoju lodowego, jakim jest frappuccino.

Frappuccino – letnie wariacje

Napoje mrożone na bazie kawy to niekończące się możliwości. Kiedy eksperymentować, jak nie latem?

Robiąc frappuccino możemy zastąpić lody waniliowe truskawkowymi, dodać kilka świeżych truskawek i mamy wersję letnią mrożonej kawy.

Kolejnym połączeniem, jakie zachwyci każdego miłośnika kawy jest napój lodowy na bazie kawy z dodatkiem orzechów. Jest to połączenie idealne. Lody waniliowe można zamienić na orzechowe dla wzmocnienia smaku, do posypania bitej śmietany można użyć prażonych orzechów włoskich bądź laskowych. Idealnym dodatkiem będą również płatki migdałów. Orzechy można uprażyć samodzielnie podgrzewając je przez kilka minut na suchej patelni. Jest to idealna propozycja na letni wieczór.

Lato jest czasem, gdy warto eksperymentować. Napoje mrożone w wersji letniej będą ciekawą propozycją, gdy wykorzystamy mleko kokosowe. Dodając lody owocowe możemy uzyskać nowy, zaskakujący smak. Lody ananasowe, mango, brzoskwiniowe, czy w każdym innym letnim smaku są warte wypróbowania. Nie wszystkie połączenia będą udane. Warto jednak eksperymentować i szukać swoich ulubionych smaków. Jest to szansa na nowe kombinacje, które mogą zachwycić nasze zmysły.

Frappuccino na wieczór

Letnie wieczory spędzone w leniwej atmosferze, w aromatycznym ogrodzie z rodziną bądź przyjaciółmi urozmaici napój lodowy po irlandzku. Napoje mrożone z odrobiną whisky, rumu, likieru śmietankowego, czy czekoladowego podkreślą aromat mocnej kawy. Nikt nie mówił, że kawa po irlandzku musi być wyłącznie w wersji na ciepło.

Letnie frappuccino nie musi występować tylko w klasycznej wersji. Lato jest na tyle długie, że warto poeksperymentować i znaleźć nową kompozycję, która będzie idealna na dni, gdy lato nas rozpieszcza swoimi upalnymi pogodami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *