Granita – jak ją przyrządzić?
Gorący klimat lata sprawia, że każdy z nasz szuka różnych sposobów na ochłodzenie organizmu. Czy jest coś lepszego niż pyszny i orzeźwiający deser? Granita to przysmak, który przewędrował do nas z Włoch i obecnie stanowi sporą konkurencję dla tradycyjnego letniego deseru, czyli lodów. Czym jest granita i jak przyrządzić ją w domowym zaciszu?
Co to jest granita?
Wiele osób wychodzi z mylnego założenia, że granita jest dokładnie tym samym co sorbet. Różnica między tymi dwoma przysmakami jest jednak dość znacząca. Pierwszą różnicą dzielącą sorbet i granitę jest to, że o ile sorbet podawany jest wyłącznie w formie deseru, o tyle granita może stanowić główny posiłek, na przykład na śniadanie.
Granita to lodowy posiłek, który przyjmuje wiele różnych form. Jako deser przyrządza się ją z owoców z dodatkiem cukru lub słodkiego syropu. Podawana na śniadanie, co z resztą jest często spotykane na Sycylii, może występować w formie warzywnej, na przykład ogórkowej lub pomidorowej.
Jak przygotować granitę?
Do przygotowania domowej granity koniecznie potrzebować będziemy cukru i wody. Na bazie tych dwóch składników przygotujemy syrop. Jeśli chodzi o owoce na granitę – wybierajmy te, które najbardziej nam smakują. Panuje powszechne przekonanie, że najlepszym owocem do przyrządzenia granity, jest truskawka.
Na samym początku musimy przygotować syrop z wody i cukru, który będzie stanowił bazę deseru. Następnie wybrane przez nas owoce miksujemy z syropem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz listkiem mięty. Całość przekładamy do szczelnego pudełka i wkładamy do zamrażarki na minimum 5 godzin. W trakcie mrożenia granitę należy wielokrotnie mieszać.
Granita w wersji dla dorosłych
Granita to deser, który można przyrządzić na wiele różnych sposób. Osoby, które lubią kuchenne eksperymenty, mogą przyrządzić ją w wersji dla dorosłych, czyli na bazie alkoholu.
Do mieszanki syropu i owoców wystarczy dodać odrobinę wódki lub rumu lub szampana. Najlepszymi owocami do przyrządzenia takiego lodowego drinka będą arbuz, gruszki i ananas.