Domowe przyjemności, czyli jak zrobić krówki?
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu przegryźć czegoś słodkiego? Cóż na pewno nikt nie odpowie przecząco na to pytanie. Dlatego też warto dowiedzieć się, jak można zrobić samodzielnie cukierki krówki. Są one znakomitą, bardzo szybką przekąską i co ważniejsze – naprawdę prosto się je wykonuje! A zatem – działajmy!
Krówki – co to w ogóle jest?
Zacznijmy jednak od tego, czym w ogóle są cukierki krówki, znane też powszechnie jako ciągutki. Generalnie bowiem trzeba zaznaczyć, że ta nazwa jest naprawdę wyjątkowo myląca. Czy mają one w swoim składzie coś związanego z produktami mlecznymi? Generalnie tak, jednak nie stąd wzięła się ich nazwa. Wracając jednak do składu – otóż krówka to nic innego jak śmietana albo mleko z cukrem i masłem. Brzmi zaskakująco? Na pewno!
Rodzaje krówek
W sklepach spotkamy obecnie przeróżne rodzaje krówek – smakowe, kruche, ciągutki. Generalnie jednak ich skład zasadniczo się nie różni, mogą natomiast pojawić się przeróżne drobniejsze różnice w proporcjach poszczególnych składników albo w drobnych dodatkach. Czy możemy takie krówki cukierki zrobić samodzielnie w domu? Oczywiście, że tak!
Krówka ciągutka – przepis
Zacznijmy najpierw od najbardziej popularnych krówek ciągutek. Do ich wykonania potrzebujemy 2 szklanki śmietany 30% albo mleka oraz 2 szklanki cukru. Obie substancje mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak, aby powstała płynna, jednolita masa. Co jakiś czas kładziemy masę na chłodnej brytfance wysmarowanej masłem i patrzymy, czy całość tężeje. Jeśli tak, to spokojnie możemy wylać masę na brytfankę i poczekać. Po pewnym czasie całość należy rozkruszyć i pokroić W ten sposób otrzymujemy pyszne krówki cukierki.
Krówka krucha i delikatna
Niektórzy jednak preferują bardziej kruche cukierki krówki. Jak można je uzyskać? Otóż postępujemy dokładnie tak samo, jak powyżej, niemniej jednak dodajemy do masy około pół kostki margaryny albo masła.
Mleko czy śmietana 30%?
Wiele osób jednak powie, że przecież powyższe przepisy na cukierki ciągutki są wyjątkowo nieprecyzyjne. W końcu przecież jest różnica, czy dodajemy mleka, czy śmietany, a może w ogóle margaryny albo masła. Tu jednakże właśnie ukryty jest sekret cukierków ciągutek. Każdy z nas opracuje bowiem swoja własną recepturę, która najlepiej sprawdza się przy jego kuchence, garnkach itd, i która po prostu najlepiej mu smakuje!