biznes

Jak wybrać pojemniki na mięso?

Przechowywanie czy transport mięsa wymaga zastosowania odpowiednich pojemników. Muszą spełniać one wymogi bezpieczeństwa, a także być solidne. Jak wybrać pojemniki na mięso? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Pojemniki na mięso – z czego najczęściej są wykonane?

Pojemniki masarskie najczęściej wykonuje się z tworzyw sztucznych. Dużym powodzeniem cieszy się polietylen, który jest niezwykle trwały i zapewnia maksymalną ochronę towaru podczas transportu czy przechowywania.

Pojemniki plastikowe na mięso mają wiele zalet. Są one lekkie, a zarazem wytrzymałe. Można je znaleźć w różnych kształtach i wielkościach, co pozwala dopasować pojemniki do własnych wymagań. Doskonale sprawdzą się w masarniach, sklepach mięsnych lub podczas transportu mięsa z jednego punktu do drugiego.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu pojemników masarskich?

Pojemniki plastikowe na mięso wielu osobom mogą kojarzyć się ze słabym produktem. Wybierając jednak pojemniki od sprawdzonego producenta, można liczyć na wysoką jakość wykonania.

Pojemniki masarskie przede wszystkim muszą spełniać wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Najlepiej postawić na certyfikowane produkty, które uzyskały atesty i zezwolenia do kontaktu z żywnością. Wybór pojemników należy także uzależnić od sposobu ich użytkowania. Niekiedy przydadzą się niewielkie pojemniki do przechowywania, a w innym wypadku potrzebne będą duże pojemniki z pokrywą, które nadają się do wielogodzinnego transportu. Na pewno należy zwrócić uwagę, w jakim zakresie temperatur mogą być przechowywane pojemniki. Najczęściej producenci informują, że są one odporne na temperatury od -30 do +60 stopni.

Kiedy i komu mogą się przydać pojemniki na mięso?

Pojemniki plastikowe na mięso z pewnością przydadzą się w każdym sklepie mięsnym. Dzięki nim można na zapleczu bezpiecznie przechowywać surowe mięso i wędliny, a także oszczędzić sporo miejsca, gdyż pojemniki można ustawiać jeden na drugim. W masarniach z pewnością najlepszym wyborem będą pojemniki większe, których nośność wynosi do 150 kg.

Jeśli firma zajmuje się transportem mięsa, to najlepiej jest wybrać skrzynki z pokrywą, dzięki której produkt zachowa na dłużej świeżość. Pojemniki odporne są na działanie czynników atmosferycznych. Dobrze znoszą także wysokie i niskie temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *