Czym jest susz warzywny i jak go wykonywać?
Bardzo dobrą metodą na korzystanie z warzyw poza sezonem jest ich mrożenie. Ma jednak pewną wadę – ograniczoną wielkość zamrażarek służących do ich przechowywania. Wobec tego stosowanym od dawna sposobem jest suszenie warzyw.
Czym jest susz warzywny?
Suszenie warzyw jest technologią pozwalającą na obróbkę warzyw, na skutek szybkiego usunięcia z nich wody. Susz warzywny w ten sposób otrzymany zachowuje swój aromat, zaś warzywa kolor i smak. Warzywa suszone bywają sprzedawane w różnej formie – większość kojarzy je z drobnymi, pokrojonymi w wiórki, dodawanymi do zup warzywami. Tymczasem na rynku dostępne są także takie, które kroi się w plastry bądź kostkę, a także warzywa pokrojone, zapakowane jako jeden produkt np. suszona cebula czy czosnek, stosowane jako suszony smakowy dodatek.
Wykonywanie suszu warzywnego w domu
Do wykonania suszu warzywnego metodą domową można wykorzystać praktycznie wszystko. Mogą to być korzenie marchwi, buraków, pietruszki czy selera. Świetnie nadadzą się również pomidory, pory, czosnek, cebula czy papryka. Koniecznie należy wybierać warzywa zdrowe. Zaleca się pokrojenie ich w plastry bądź w kostkę.
W całości natomiast powinno się suszyć jedynie pomidory lub papryczki chilli. Susz warzywny nie wymaga jakichś ogromnych umiejętności kulinarnych, ani też poświęcenia dużej ilości czasu. Plastry, które powstaną w wyniku pokrojenia muszą być jak najbardziej cienkie. Wówczas schną zdecydowanie szybciej i nie ma szans by nabierały zbędnej wilgoci. Poza tym nie mogą ściemnieć, co wymaga wymoczenia ich w roztworze wodnym z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soli. W taki sposób przygotowane warzywa trzeba ułożyć na papierze i pozostawić na dobrze nasłonecznionym i suchym miejscu. Jeżeli chodzi o czas ich suszenia to jest on zależny od stopnia intensywności światła oraz od rodzaju warzywa.
Przechowywanie suszu warzywnego
Susz warzywny najlepiej jest przechowywać w plastikowych pojemnikach, koniecznie szczelnie zamkniętych. Można go stosować jako przyprawę do zup, pamiętając o starciu całości na proszek po wysuszeniu bądź też – zależnie od gustu – dodawaniu plastrów do potraw w całości. W przypadku drugiej opcji należy przechowywać każde warzywo osobno, tak aby aromaty się nie pomieszały.