Sok z kiszonej kapusty dla zdrowia i urody
Nie od dzisiaj wiadomo, że to co się spożywa ma ogromne znaczenie dla zdrowia organizmu i jego ogólnej kondycji. Warto poświecić czas na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Do ich gotowania można zastosować typowe polskie składniki, które są często zapomnianą bombą witaminową. Jednym z sekretów polskiej kuchni, który należy do grupy super jedzenia są kiszonki.
Najlepsze kiszonki
Ogórki, kapusta czy kiszony czosnek – te specjały polskiej kuchni, które każdy mieszkaniec Polski kosztował. Wielu jest fanów kiszonek – często też częstujemy nimi odwiedzających nasz dom obcokrajowców w ramach regionalnego folkloru, lub aby zobaczyć ich reakcję na ten lokalny rarytas. Warto wspomnieć, że w ostatnich latach kiszonki przeżywają swój renesans – kisi się wiele innych warzyw: rzodkiewki, zielone pomidory, patisony czy miniaturowe cukinie. Sam proces kiszenia polega na naturalnym wytworzeniu się kwasu mlekowego. Jako bazę stosuje się wodę z solą oraz różne, wspomniane wyżej warzywa.
Kwas mlekowy pozytywnie wpływa na ludzki organizm – uspokaja żołądek i oczyszcza cały układ trawienny. Polacy lubią kiszonki – są one dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw – spożywa się je praktycznie od dziecka. Doskonale wpisują się w tłustą i ciężką polską kuchnię łagodząc objawy ze strony układu pokarmowego. Kiszenie jest jednym z lepszych sposobów przechowywania warzyw bez konieczności ich mrożenia – kiszenie zachowuje praktycznie wszystkie witaminy i mikroelementy. Najpopularniejsze są oczywiście ogórki i kapusta kiszona. W ostatnim czasie nawet sok z kiszonej kapusty jest popularny i często spożywany.
Sok z kapusty – cud z beczki
Tradycyjnie kiszoną kapustę przygotowuje się w beczkach, w których warstwami układana są poszatkowane liście i sól (czasami dodaje się też pociętej marchewki). Kapusta powinna być ugniatana aż wypuści sok. Sok z kiszonej kapusty w naturalny sposób powstaje w ciągu kilku do kilkunastu dni, w zależności od warunków. Typowego kwaśnego smaku nabywa dzięki zawartości dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. Znajduje on liczne zastosowania: po pierwsze zaleca się jego picie w momencie terapii przeciw pasożytom – pomaga pozbyć się niechcianych lokatorów z jelit i przeciwdziała nawrotom dolegliwości. Sok z kiszonej kapusty to także bogactwo witaminy c dlatego podaje się go aby wzmocnić odporność organizmu. Jest to doskonałe źródło mikroelementów dlatego bywa dodawane do koktajlów spożywanych przez osoby aktywne fizycznie. Sok z kiszonek to prawdziwe super jedzenie, i do tego nasze, polskie.