Kulinaria

Chrzan tarty – właściwości lecznicze i smakowe

Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej produktów ekologicznych. Również dostęp do nich jest znacznie łatwiejszy, niż w przeszłości. To bardzo dobra wiadomość, bo oznacza to, że chcemy odżywiać się zdrowo i jesteśmy w stanie wydać trochę więcej pieniędzy na zdrowszą żywność. Dobrym przykładem takiego produktu będzie ekologiczny chrzan tarty.

Żywność naturalna

Ekologiczny chrzan tarty nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Dzięki temu jest znacznie zdrowszy, niż jego tradycyjny odpowiednik. Chrzan, który dodaje się do tego produktu jest hodowany na małych farmach, na których nie można używać GMO. Cały proces produkcji jest nieustannie kontrolowany.Do czego możemy użyć ekologicznego chrzanu tartego? Tak naprawdę do wszystkich potraw, w których chcielibyśmy widzieć tradycyjny chrzan. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do mięs czy ryb, ale też jako składnik sosów. Możemy go używać nie tylko podczas Świąt Wielkiej Nocy!

Chrzan – przyprawa czy lek?

Chrzan uprawia się w Europie od ponad tysiąca lat i tak samo długo używa się go jako przyprawy i leku. Bardzo często możemy znaleźć go też rosnącego dziko. Taka odmiana będzie miała nieco inny smak od tej, którą hodujemy celowo. Ale jakie działanie ma ekologiczny chrzan tarty?Przede wszystkim pobudza on apetyt i sprawia, że trawienie przebiega sprawniej. Dlatego też bardzo często je się go na Wielkanoc, obok ciężkostrawnych, mięsnych potraw. Można go stosować jako lek przy schorzeniach związanych z wątrobą. Działa on również moczopędnie.

Pomaga nam w przypadku infekcji związanych z bakteriami lub grzybami. Co więcej, ma on też działanie odkażające i rozgrzewające. W związku z tym, będzie w stanie pomóc nam w przeziębieniu czy grypie. Co ciekawe, są kraje, w których jest on uznawany za lek, na przykład w Szwajcarii oraz we Francji.

Jak zastosować go w kuchni?

Ekologiczny chrzan tarty ma bardzo wyraźny smak i nie każdy go lubi. Niemniej jednak, są osoby, które nie wyobrażają sobie bez niego życia. Najczęściej używa się go jako dodatku do mięs oraz ryb, które z natury są dosyć tłuste. Chrzan sprawi, że będzie nam dużo łatwiej strawić tego rodzaju potrawy. Oprócz tego, można przygotować z jego użyciem bardzo ciekawe sosy, które wcale nie muszą być pikantne. Wszystko zależy od tego ile chrzanu do nich dodamy. Możemy też dodać go do kanapek lub po prostu zjeść z jajkiem.Zdecydowanie warto dodać chrzan do naszej codziennej diety ze względu na jego właściwości zdrowotne. Szczególnie warto zdecydować się na ten ekologiczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *