Dietetyczne i smaczne desery lodowe
Delikatne, puszyste lody o łagodnych lub wyrazistych smakach lubi większość dzieci i dorosłych. Z czekoladą, słodką polewą, kolorowymi posypkami stanowią pyszną ochłodę w upalne dni, a także niezbędny element dziecięcych przyjęć oraz spotkań z przyjaciółmi. Niestety, „zwyczajne” lody stanowią bombę kaloryczną, a przy tym zawierają dużo cukru. Osoby, które poszukują dietetycznych deserów powinny zwrócić uwagę na sorbety i granity.
Sorbet lodowy – idealny deser na lato
Sorbety lodowe przyrządza się przede wszystkim z soków owocowych oraz gładko zmiksowanych owoców. Producenci zimnych deserów oferują przysmaki m.in. z truskawek, malin, jagód, kiwi, czy też jeżyn. Sorbety przyciągają bardzo gładką konsystencją oraz rozpływającym się w ustach smakiem. Dorośli mogą go dodatkowo podkreślić, dodając do mrożonej przekąski niewielką ilość likieru lub wina. Wtedy deser zyska nie tylko na smaku, ale również na wykwintności i w takiej formie warto go podać podczas uroczystego obiadu lub romantycznego spotkania we dwoje.
Co to jest granita lodowa?
Sorbety lodowe są bardzo często mylone z innymi mrożonymi deserami. Wiele osób tą nazwą określa przysmak, który prawidłowo nazywa się granita lodowa. Główną różnicę stanowi tutaj konsystencja. Sorbety cechują się gładką strukturą, natomiast granity pełne są niewielkich lodowych ziarenek. Uzyskuje się je dzięki kilkakrotnemu mieszaniu masy w trakcie zamrażania. Producent granity oferuje desery na bazie soków owocowych, głównie cytryny lub pomarańczy, a także kawy. Warto również skosztować deserów miętowych, migdałowych oraz czekoladowych.
Nietypowe smaki dla wegetarian, osób odchudzających się i koneserów
Sorbety i granity lodowe posiadają dużo mniej kalorii niż klasyczne lody i stanowią idealne rozwiązane dla osób, które są na diecie odchudzającej. Warto przy tym zauważyć, że dzięki zawartości naturalnych soków owocowych są także zdrowsze. Ponadto producenci granity i sorbetów oferują mrożone przysmaki o smakach warzywnych, np. pomidorowych, buraczkowych lub marchewkowych. Mogą one z powodzeniem zastępować przystawki podczas eleganckich obiadów lub przekąski między posiłkami. W dobrych restauracjach można dostać sorbety i granity dla wegetarian, bez dodatku koszenili, czy też żelatyny.