Jak przygotować gruszki w occie?
Obecnie na rynku spożywczym znaleźć można tysiące nietypowych kombinacji smakowych. Może to być na przykład czekolada z papryczką chili, czy słodki batonik z kryształkami soli morskiej. Z pewnością, są to połączenia, które nie trafią w każdy gust, jednak takie nietypowe połączenia smaków to żaden precedens. Już nasze prababcie robiły tego typu zabiegi, przygotowując na przykład gruszki w occie.
Dlaczego warto robić przetwory?
Nie ma nic lepszego zimą niż ciepła herbata, dosładzana malinową konfiturą własnego roboty albo kruche ciasteczka z dżemem z dzikiej róży. Dla naszych prababć i babć pełnia lata była czasem przygotowywania domowych przetworów. Chyba każdy ma to szczęście pamiętać smak dżemu truskawkowego wyjadanego łyżeczką, prosto ze słoiczka, w kuchni kochanej babci. Również jesień była pracowitym okresem w zakresie domowych przetworów. Wówczas wekowało się tarty chrzan, gruszki w occie, przeciery jabłkowe lub grzyby.
Zamknięcie darów lata i jesieni w słoikach, pozwala przede wszystkim na cieszenie się nimi przez cały okres zimy. Jeśli ktoś samodzielnie przyrządzi buraczki, to praktycznie przez całą zimę nie musi inwestować w tego typu produkt. To spora oszczędność. Kolejną niepodważalną zaletą robienia domowych przetworów jest to, że smak tych sklepowych jest o wiele gorszy niż ten, który uzyskać można w zaciszu domowej kuchni. Chociażby z tych dwóch względów warto przygotowywać słoiczki na zimę.
Jak przygotować gruszki w occie?
Mówiąc o jesiennych przetworach, nie sposób pominąć tych najbardziej popularnych – gruszek w occie. To specyficzna w smaku przekąska, która nie będzie smakować każdemu. Jeśli ktoś nie przepada za cierpkim smakiem octu, powinien dwa razy rozważyć przygotowanie tegoż przysmaku. Zamiast tego, może skusić się na przygotowanie gruszek w syropie. Oba przetwory nieco inaczej się przyrządza. Gruszki w occie są łatwiejsze w obróbce. Wystarczy umyć, pokroić w ósemki owoce, a w garnku zagotować wodę, ocet i cytrynę. Całość należy połączyć w momencie zagotowania się wywaru i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Gruszki powinny nadal być twarde. Trzeba pilnować, aby się nie rozgotowały. Taki gorący roztwór należy wlać do słoików, które natychmiast trzeba zawekować. Po zakończeniu, warto podpisać słoik, zanim trafi on na półkę w piwnicy. Jeśli ma się w planach wizytę u znajomych, można zabrać ze sobą słoiczek gruszek w occie. Takie domowe prezenty robią prawdziwą furorę. Jeśli są to prezenty jadalne, to dodatkowo potrafią one ucieszyć każdego smakosza.