Kulinaria

Gotowanie sous vide – na czym polega i jakie urządzenia są potrzebne?

Gotowanie sous vide zyskuje coraz więcej zwolenników. Do tej pory stosowane tylko przez doświadczonych kucharzy, dziś jest dostępne dla każdego. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt i poznać podstawowe zasady przygotowywania posiłków zgodnie ze sztuką sous vide.

Czym jest gotowanie sous vide?

Termin sous vide pochodzi z języka francuskiego i po przetłumaczeniu na polski oznacza tyle co „gotowanie w próżni”. Ta metoda została zapoczątkowana w latach 70., kiedy popularność zyskała żywność w opakowaniach hermetycznych.W czasie gotowania sous vide jedzenie jest najpierw umieszczane w szczelnej, pozbawionej powietrza torbie, a dopiero potem poddawane działaniu temperatury. W ten sposób potrawy nie tylko są dłużej świeże, ale także mają bardziej intensywny smak i aromat. Aby przygotować jedzenie tą metodą, trzeba zaopatrzyć się w urządzenia do gotowania sous vide oraz nabrać nieco wprawy w ich obsłudze. Liczy się otwartość na nowe doświadczenia i eksperymentowanie ze smakiem.

Zalety gotowania sous vide

Dlaczego metoda sous vide cieszy się coraz większym zainteresowaniem? Po pierwsze, ten sposób przygotowywania posiłków pozwala wydobyć maksimum smaku, bez uciekania się do nienaturalnych dodatków czy wzmacniaczy. Mięso czy warzywa gotują się we własnych sokach, dzięki czemu potrawy są bardziej intensywne, aromatyczne, nie wymagają mocnego przyprawiania. Inne zalety gotowania sous vide to walory zdrowotne oraz wydłużona świeżość. Posiłki nie tracą witamin, które niszczeją w trakcie smażenia czy tradycyjnego gotowania. Próżniowe przechowywanie gwarantuje za to bezpieczne przechowywanie przez dłuższy czas, bez utraty smaku czy świeżości.

Urządzenia do gotowania sous vide – co wybrać?

Jakie urządzenia będą potrzebne do gotowania sous vide? Do wyboru są cyrkulatory do sous vide, dzięki którym tą metodą można gotować w zwykłym garnku, jak i tzw. wanienki, czyli wielkofunkcyjne urządzenia przypominające multicooker. Wszystko zależy od preferencji i możliwości danej osoby.Niezbędne urządzenia do gotowania sous vide to także sprzęt do pakowania próżniowego. W tej roli świetnie sprawdzi się zgrzewarka, która umieści żywność w folii, a następnie automatycznie ją zamknie, usuwając z woreczka powietrze. W ten sposób żywność będzie gotowa do przygotowania.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *