Kulinaria

Pucharki do lodów – zdrowe przepisy

Pucharki do lodów kojarzą się z podawaniem kalorycznych, lodowych deserów z bitą śmietaną, czekoladą i polewą. Wcale nie musi tak być. Osoby będące na diecie i dbające o linie również mogą zjeść pyszny, kolorowy deser w pięknym pucharku. Wystarczy wiedzieć, czego unikać, aby nasze danie było zdrowe i niskokaloryczne.

Bez lodów

Pucharki do lodów nie muszą służyć jedynie do podawania tego zimnego deseru. Można pokusić się o połączenie jogurtu naturalnego, musu owocowego i granoli. Wystarczy przełożyć te składniki warstwami, by deser zarówno wyglądał, jak i smakował fantastycznie. Ta opcja jest też dobra na śniadanie!

W pucharku do lodów można również przygotować pyszną sałatkę owocową. Pokrój truskawki, dorzuć wiśnie i jeżyny, dodaj trochę musu i gotowe! Można dodać też garstkę orzechów, prażonych migdałów lub owoców suszonych.

Zdrowsze lody

Nie musimy wybierać lodów na bazie śmietanki, z dużą ilością cukru. Możemy postawić na sorbet, który można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Sorbet jest orzeźwiający, wręcz idealny na upał. Ma też znacznie mniej kalorii niż lody tradycyjne.

By przygotować domowy sorbet truskawkowy potrzebujemy jedynie pół kilograma truskawek, pół szklanki dowolnego cukru, sok z cytryny i kilka łyżek wody. Owoce należy zmiksować. W rondelku podgrzać cukier, sok z cytrynki i dwie łyżki wody. Następnie należy połączyć owoce z cukrową masą i wrzucić do zamrażarki. Co godzinę blendować (łącznie trzy razy), zostawić jeszcze na 6 godzin i lody gotowe!

Dekoracje zdrowe i dekoracje, których należy unikać

Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego nie możemy zapomnieć o tym, aby dekoracje naszych pucharków do lodów były tak zdrowe, jak ich zawartość. Dobrym pomysłem są owoce, orzechy i migdały. Są lekkie, pełne witamin i wyglądają bardzo ładnie. Polepszymy nim smak naszego jogurtu bądź sorbetu.

Unikać należy natomiast słodkich sosów. Są pełne cukru, czego chcemy uniknąć, jeśli dbamy o linię. Naszym drugim wrogiem jest bita śmietana. Wydaje się być tylko lekką chmurką, ale to prawdziwa bomba kaloryczna – szczególnie ta gotowa, ze sklepu. Domową możemy zrobić bez cukru, ubijając jedynie śmietanę 30% i, opcjonalnie, odrobinkę aromatu. Nadal nie jest to rozwiązanie najzdrowsze, ale raz na jakiś czas można zaszaleć!

Pucharki do lodów dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *