Jak przyrządzić idealny tarty chrzan?
Nie ma wątpliwości, że większa część społeczeństwa uwielbia jeść. Statystyki biją na alarm, że coraz większy odsetek populacji ludzkiej cierpi na otyłość. Na całe szczęście coraz większa jest świadomość znaczenia zbilansowanej diety. Wiele osób zwraca uwagę nie tylko na to co je, ale również, gdzie kupuje dane produkty.
Dlaczego warto robić domowe przetwory na zimę?
Robienie domowych przetworów wielu osobom kojarzy się z zamierzchłymi już czasami. To głównie nasze prababcie i babcie spędzały czas w kuchni gotując przez długie godziny owoce na dżem, przygotowując tarty chrzan w słoiczkach czy marynując grzyby. Co ciekawe, sporo młodych osób obecnie trudni się podobnymi zajęciami. Zwłaszcza jesienią podejmują się one wyzwania, aby w spiżarkach czy piwnicach pojawiły się słoiczki z domowymi przetworami. Nie ma chyba nic lepszego (i zdrowszego!) niż wyjąć zimą z piwnicy kiszone ogórki, konfiturę z malin czy inne tego typu pyszności.
Jakie dania nie obejdą się bez dodatku tartego chrzanu?
Jednym z bardziej skomplikowanych w wykonaniu przepisów na domowe przetwory, jest przepis na tarty chrzan. Każdy, kto samodzielnie próbował z niego skorzystać, z pewnością ma dość ciężkie wspomnienia. Przede wszystkim, tarcie chrzanu to proces, który nieodzownie wiąże się z pieczeniem oczu i intensywnym zapachem. Również sam smak chrzanu jest wyjątkowo specyficzny. Jednak nic tak doskonale nie podkreśla smaku potraw, jak właśnie ten oto dodatek. Biała kiełbasa, żurek, schab pieczony w piekarniku, szynka w zalewie – wszystkie te dania podkręci smak chrzanu. To dlatego warto się poświęcić i przygotować samodzielnie choć kilka słoiczków tartego chrzanu.
Przepis na domowy chrzan
Składniki potrzebne do przygotowania tego przysmaku różnią się w zależności od wybranego przepisu. Przede wszystkim, obowiązkowe są trzy składowe: chrzan, sok z cytryny oraz odrobina cukru. Korzeń chrzanu należy umyć, obrać i zamoczyć w zimnej wodzie. W miseczce wymieszać wodę z cytryną. Następnie zetrzeć chrzan na tarce o małych oczkach i wymieszać go z odstaną wodą. Całość doprawić cukrem (i solą, jeśli ktoś ma ochotę). Następnie można całość zagotować i przelać do wyparzonego słoika. Zakręcić i odłożyć słoik wieczkiem do dołu. Jeśli w planach jest podanie tartego chrzanu od razu, nie trzeba go przegotowywać i wekować. Można swobodnie przełożyć go na miseczkę i podawać od razu po przygotowaniu. Niezjedzoną porcję przechowywać można w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, maksymalnie przez kilka dni. Jednak domowy chrzan ma w sobie tę cudowną właściwość, że zazwyczaj znika bez śladu w bardzo szybkim tempie.