Kulinaria

Domowe suszone warzywa

Suszone warzywa mają bardzo bogaty smak, dlatego często wykorzystuje się je w kuchni. W większości sklepów spożywczych można bez problemu zakupić różnego rodzaju warzywa suszone lub ich mieszanki. Jednak można je również przygotować w warunkach domowych. Jak przygotować warzywa do suszenia, aby zachowały swój aromat i wartości odżywcze?

Czy proces suszenia ma wpływ na aromat i wartości odżywcze warzyw?

Świeże warzywa są naturalnym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a do tego przyciągają uwagę apetycznym wyglądem. Niestety podczas procesu suszenia warzywa zmniejszają swoją objętość i stają się pomarszczone, przez co prezentują się mało atrakcyjnie, jednak i tak warto z nich korzystać.

Większość warzyw składa się w duże mierze z wody, dlatego gdy zostają jej pozbawione znacznie się kurczą. Jednak wiele ich ważniejszych właściwości pozostaje niezmienionych. Suszone warzywa również posiadają intensywny aromat, który może wzbogacić smak wielu potraw. Ponad dzięki zawartości dużej ilości cennych witamin i substancji mineralnych wpływają pozytywnie na zdrowie.

Suszenie warzyw w domowych warunkach

We wszystkich sklepach dostępny jest wybór gotowych suszonych warzyw. Najczęściej można zakupić suszony czosnek, cebulę, paprykę, pomidory czy warzywa korzeniowe. Popularne są również mieszanki tak zwanej włoszczyzny.

Zakup gotowych produktów jest z całą pewnością wygodny, natomiast warto również rozważyć samodzielne suszenie warzyw w domu. Do przeprowadzenia takiego procesu można wykorzystać specjalną suszarkę, dehydrator lub zwykły piekarnik. Susząc samodzielnie warzywa zyskuje się pewność ich jakości, a dodatkowo można przygotować dowolną, wybraną przez siebie mieszankę.

Do czego wykorzystać suszone warzywa?

Suszone warzywa są chętnie wykorzystywane w kuchni ze względu na wygodę. Są one gotowe do użycia, nie wymagają mycia i obierania. Gotowe mieszanki włoszczyzny warto wykorzystywać w trakcie gotowania zup, sosów czy potraw mięsnych, takich jak gulasz.

Z kolei suszone pomidory mogą stanowić nawet podstawę wielu potraw. Idealnie komponują się między innymi z zupą pomidorową w stylu śródziemnomorskim czy różnego rodzaju sałatkami, warto wykorzystać je także do urozmaicenia smaku różnego rodzaju dań mięsnych i warzywnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *