biznes

Jak przechowywać skrzynie na jabłka?

Powszechne wykorzystanie skrzyniopalet na jabłka jest z pewnością dowodem na ich użyteczność. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak można je przechowywać, by nie ryzykować ich uszkodzenia oraz zniszczenia ich zawartości. O czym warto wiedzieć? Jak przechowywać bezpiecznie skrzynie na jabłka?

Może być w obniżonej temperaturze

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że skrzynki na jabłka można przechowywać w pomieszczeniach o obniżonej temperaturze, czyli np. w chłodniach. Niska temperatura często jest wykorzystywana do przedłużenia trwałości owoców. Z założenia może to negatywnie wpłynąć na tworzywo, które przechowywane w zimnie staje się bardziej kruche i łatwiej je uszkodzić. W praktyce jednak skrzyniopalety na jabłka są produkowane z takich tworzyw, by niska temperatura nie oddziaływała na nie w żaden sposób i by nie wpływała negatywnie na ich trwałość. Nie trzeba martwić się tym, że nawet po kilku dniach czy tygodniach utrzymywania owoców w zimnie, właściwości skrzynek zmienią się na gorsze.

Możliwość sztaplowania

Skrzyniopalety na jabłka są tak zaprojektowane, by można było przechowywać je w sztaplach, czyli ustawiać je na sobie. Specjalny system rowków pozwala na zabezpieczenie skrzyń na pokrywie lub bocznych ścianach innych skrzyń. W ten sposób zmniejsza się ryzyko ich upadku, który mógłby skończyć się poważnymi stratami finansowymi, a nawet zranieniem pracownika. Sztaplowanie z pewnością ułatwia pracę i umożliwia bardziej wydajne wykorzystanie dostępnej przestrzeni magazynowej. Jest to cecha, której z pewnością nie powinno się lekceważyć. Warto jednak podkreślić, że nie wszystkie skrzynie na jabłka można tak wykorzystać. Zawsze warto upewnić się, że producent skrzyń dopuszcza takie ich użycie.

Najlepiej na podwyższeniu

Oczywiście skrzynki na jabłka można stawiać bezpośrednio na posadce czy ziemi. Jednak należy podkreślić, że zgodnie z zasadami bezpiecznego przechowywania żywności owoce i inne produkty spożywcze nie powinny być ustawiane bezpośrednio na podłodze. Stąd też lepiej jest ustawiać skrzynki na niewielkim podwyższeniu np. na pustej palecie o wysokości kilkunastu centymetrów. To prosty sposób na zadbanie o bezpieczeństwo żywności już na wczesnym etapie jej produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *