Uncategorized

Alternatywa dla lodów

Bezapelacyjnie numerem jeden jeśli chodzi o smakową ochłodę w upały są lody. Znają i lubią je wszyscy w każdym wieku, a coraz to oryginalniejsze smaki ciekawią i rozpieszczają podniebienie. Ostatnio jednak pojawiła się alternatywa dla lodów i wcale nie jest tu mowa o sorbecie, a o orzeźwiającym kulinarnym wynalazku, który podbija świat – granicie lodowej.

Włosi potrafią!

Ten lodowy przysmak zawdzięczamy mieszkańcom słonecznej Italii. To właśnie Włosi, którzy na co dzień muszą zmagać się z doskwierającymi upałami wpadli na pomysł, by połączyć kojącą ochłodę z cudownym i orzeźwiającym smakiem owoców, tworząc niepowtarzalny deser. Granita lodowa pierwotnie składała się z wody, soku z cytryny lub pomarańczy, cukru oraz mięty. Późniejsze eksperymenty smakowe sprawiły, że na dzień dzisiejszy smaków granity lodowej są setki, a spotkać można nawet kawowe lub czekoladowe, ale oprócz konsystencji nie mają one jednak wiele wspólnego ze swoim pierwowzorem.

Podobnie jak sorbety lodowe granita zachwyca różnorodnością smaków, ale przede wszystkim ma za zadanie chłodzić w upalne dni.

Zrób to sam!

Granitę lodową z łatwością można zrobić samodzielnie w domu. Standardowy producent granity do jej wyrobu używa wyspecjalizowanych urządzeń, w domowym zaciszu wystarczy kilka kuchennych przyborów oraz chwila wolnego czasu.

W kwestii smaku ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Można mieszać soki owocowe, uzyskiwać mało spotykane ich połączenia, czy samodzielnie miksować owoce, by użyć ich do granity. Eksperymenty jak najbardziej w tym przypadku są wskazane, więc domowa granita kawowa, czy migdałowa może zaskoczyć domowników i gości.

Aby smak granity był orzeźwiający, dobrze jest w każdym przypadku dodać do niej kilka kropel cytryny. Granita lodowa przyrządzana z miksowanych owoców musi być idealnie rozdrobniona i wskazane jest dodać do niej nieco wody, by konsystencja była bardziej płynna, bo przecież nie chcemy uzyskać musu.

Po połączeniu składników granitę włożyć należy do zamrażalnika. Na tym jednak nie koniec, bo prawidłowy wyrób tego deseru wymaga poświęcenia mu większej ilości czasu. Wszystko przez to, że granitę należy często mieszać podczas jej mrożenia, by nie zamieniła się w bryłę lodu. W efekcie mieszania w trakcie mrożenia, powstaje swoisty gres, który jest już produktem końcowym. Mimo wielu podobieństw granita lodowa to całkiem inny deser niż sorbety lodowe. Warto spróbować przyrządzić ją samodzielnie, bo oprócz pysznego orzeźwienia, zyskujemy satysfakcję i podziw kosztujących tej lodowej pyszności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *