Z jakiego materiału powinna być wykonana łopata do pizzy?
Drewniane łopaty doskonale sprawdzą się nie tylko do pieczenia pizzy, ale również w trakcie wypiekania pieczywa. Aby wybrać porządną łopatę warto zwrócić uwagę na jakość wykonania. W dużej mierze to właśnie od zastosowanego gatunku drewna zależy żywotność i solidność łopaty.
Ekologiczne łopaty do pizzy
W dzisiejszych czasach zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszą się łopaty wykonane z drewna brzozowego najwyższej jakości. Godna uwagi jest przede wszystkim łopata do pizzy, która ma dość ostre zakończenie, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest zsuwać wypieki do rozgrzanego piecyka.
Aby ułatwić sobie pracę warto na drewnianą łopatę nasypać nieco mąki albo specjalnej semoliny. Drewniane łopaty są doskonałym wyborem dla osób, które korzystają z dobrodziejstwa kamienia do pizzy.
Przy drewnianych łopatach pamiętać należy o systematycznym myciu ręcznym. Zalecana jest także okresowa konserwacja. Specjaliści zalecają, aby przed pierwszym użyciem natrzeć drewnianą łopatę oliwą z oliwek. W konserwacji doskonale sprawdzi się również olej rzepakowy.
Na jaki materiał postawić?
W domowej kuchni najczęściej stosuje się amatorskie łopaty, które wykonane są z drewna bukowego lub brzozowego. Warto jednak wyraźnie zaznaczyć, że w profesjonalnych lokalach gastronomicznych korzysta się wyłącznie z metalowych łopat. Tego typu akcesoria najlepiej sprawdzą się w specjalistycznych piecach do pizzy opalanych drewnem. Rączka łopaty do pizzy może mieć nawet metr długości, Dzięki czemu nie ma ryzyka poparzenia się ogniem.
Jeżeli chodzi o drewniane łopaty to pamiętać należy o tym, że na początku są one dość chropowate i dopiero po dodaniu tłuszczu nieco się wygładzą. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto zadbać również o to, aby kontakt łopaty z kamieniem i samą pizzą był jak najkrótszy. Rozgrzany kamień może osiągnąć nawet powyżej 200 stopni Celsjusza, dlatego też tym bardziej nie warto długo trzymać na nim łopaty.
Drewniana łopata do pizzy nie powinna być również myta w zmywarce. Unikać należy również dość mocnych środków chemicznych. Dużym błędem wielu osób jest także krojenie pizzy bezpośrednio na łopatce. Ostrze noża i specjalne radełka mogą niestety uszkodzić gładką powierzchnię przez co pizza nie będzie zsuwać się tak dobrze.
Łopata do pizzy dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.