Kulinaria

Do jakich wypieków używać papieru do pieczenia?

Gotowanie i pieczenie to wcale nie takie proste zajęcie. Laików przyprawia o zawrót głowy ilość sprzętów używanych w kuchni. Jednym z akcesoriów ułatwiających kucharzom życie jest papier do pieczenia. Jest on tak praktyczny i przydatny, iż właściwie powinien obowiązkowo znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni.

Wypiek ciast w formie

Używając formy do pieczenia, można wysmarować ją tłuszczem (np. masłem) lub użyć papier pergaminowy. Jednak to, które rozwiązanie sprawdzi się lepiej, zależy od rodzaju wypieku, a dokładniej – od jego struktury. Ciasta drożdżowe, ucierane czy też zawierające lepki i ciągnący się miód nie wymagają użycia papieru. Natomiast pergamin do pieczenia okaże się niezastąpiony, jeżeli przyrządzamy ciasto kruche lub choćby tylko półkruche. Także biszkopty wyjdą nam znacznie lepiej, jeżeli użyjemy papieru do pieczenia. Wszystko dzięki temu, iż papier bardzo skutecznie zapobiega przywieraniu ciast do formy. Oznacza to, że wypiek ciast kruchych i biszkoptów jest znacznie ułatwiony, gdyż bez trudu wyjmiemy ciasto z formy bez ryzyka jego pokruszenia. Oczywiście, nie musimy się również obawiać, że ciasto przywrze i cała praca pójdzie na marne.

Najlepszy pergamin do pieczenia

Dobry papier do pieczenia znajdziemy niewątpliwie w dobrym sklepie cukierniczym, ale tak naprawdę możemy go kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Najczęściej spotyka się papier biały lub brązowy. Generalnie naturalnym kolorem papieru jest właśnie odcień brązu. Aby uzyskać biały kolor papieru, należy go odpowiednio zmodyfikować. W przypadku artykułów spożywczych ważne jest, aby ten proces przebiegał przy użyciu nadtlenku wodoru, a nie chloru. Sam kolor papieru dla ostatecznego efektu, czyli zachwytu wynikającego z niezwykłego smaku upieczonego ciasta, nie ma aż tak dużego znaczenia. Swobodnie możemy wybierać pomiędzy papierem białym i brązowym. Papier pergaminowy zawdzięcza swoje właściwości gęstszemu upakowaniu włókien oraz pokryciu go warstwą silikonu. Silikony są bezpiecznymi materiałami, które pozwalają na swobodne stosowanie papieru do pieczenia w typowych temperaturach, czyli do ok. 220 st. C.

Co zrobić, gdy zabraknie papieru do pieczenia?

Jeżeli mając gotowe ciasto do wylania do formy zorientowaliśmy się, że nie mamy papieru do pieczenia, to warto wiedzieć, że w awaryjnej sytuacji wystarczy zwykły papier śniadaniowy, który pokryjemy warstwą tłuszczu, np. olejem czy masłem. To rozwiązanie w przypadku ciast kruchych ma oczywiście ogromną przewagę, gdyż, jak zostało wspomniane wyżej, nie ryzykujemy podania przysmaku na stół w nieestetycznie wyglądających kawałkach. Jednak nie ulega wątpliwości, że zawsze najlepiej mieć pod ręką prawdziwy i wysokiej jakości papier pergaminowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *