Kulinaria

Jakie warzywa można suszyć?

Suszone warzywa to produkt, który powinien znajdować się w każdej kuchni przez cały rok. Susz warzywny doskonale podnosi wartości smakowe zup, sosów, wywarów oraz potraw mięsnych.

Jakie warzywa nadają się do suszenia?

Praktycznie wszystkie, suszyć można zarówno część korzeniową, jak i zielone liście. Wyjątek stanowią ogórki, które zawierają zbyt dużo wody, po wysuszeniu zostaje tylko maleńka skórka. Najlepiej do suszenia nadaje się marchewka, pietruszka, seler oraz por. To one są podstawą domowej jarzynki, którą można dodać do każdego dania obiadowego. Mieszankę można wzbogacić dodatkiem natki pietruszki, koperku oraz ulubionych ziół.

Z suszonych buraków można przygotować pyszny barszcz czerwony, a z dyni i ziemniaków chipsy, które będą doskonałą i zdrową przekąską. Podczas suszenia warzywa tracą wodę oraz pewne ilości witaminy C, zachowują natomiast wszystkie składniki mineralne, błonnik, witaminę B oraz prowitaminę A. Ich wartość odżywcza zasadniczo nie różni się od wartości świeżych warzyw.

Jak suszyć warzywa?

Nie jest to trudne, do suszenia najlepiej jest wybierać warzywa w pełni sezonu, są wtedy jędrne i aromatyczne. Dodatkowo proces suszenia rozłoży się w czasie. Przed suszeniem warzywa należy obrać i umyć oraz pokroić na plasterki lub w kostkę. Jeśli chcemy, by warzywa takie jak marchewka, pietruszka, buraki zachowały swój intensywny kolor, należy je blanszować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Warzywa można suszyć na słońcu, w piekarniku lub w specjalnej suszarce. Ten ostatni sposób jest najbardziej wygodny i nie wymaga żadnej kontroli. Suszenie na słońcu wymaga przekładania warzyw na papierze lub kratkach. Suszenie w piekarniku trzeba przeprowadzać w odpowiednich temperaturach, na pierwszym etapie to ok. 70 stopni Celsjusza, potem trzeba ją obniżyć do ok. 40. Drzwiczki piekarnika zawsze muszą być otwarte, by para wodna mogła wydostać się na zewnątrz.

Kto nie ma czasu i możliwości na samodzielne suszenie warzyw, może kupi gotowe suszone warzywa w sklepie. Do wyboru są gotowe mieszanki oraz pojedyncze warzywa, jak koperek, pietruszka, buraki. Wybierając susz, warto zwrócić uwagę na jego skład. Poza warzywami nie powinno być w nim żadnych barwników i konserwantów.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *