Dynia marynowana w occie – jak ją przygotować?
Dynia marynowana w occie to jeden z najwspanialszych dodatków do obiadu. Ma wspaniały kolor i słodki smak, który z pewnością każdemu podpasuje. Dodatkowo dynia znajduje zastosowanie w wielu różnych daniach, dlatego co roku warto przygotować chociaż kilka słoiczków. Dowiedz się, jak przygotować dynię marynowaną w occie. Poznaj sekrety na najlepszą dynię.
Dynia marynowana w occie
Dynia to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Ma wiele składników odżywczych, pektyn, cukrów i witamin. Jej pestki są wartościowym źródłem cennych tłuszczów, ale także miąższ warto jeść jak najczęściej.
Dynia najczęściej służy do robienia musów i zup, jednakże dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie także przetworów z warzywem. Miąższ można zamarynować w occie z dodatkiem przypraw. Odrobina anyżu czy cynamonu sprawia, że całe danie nabiera niezwykłego smaku, nieco orientalnego i wyrazistego. Nietypowy charakter przetworu sprawia, że danie jest bardzo lubiane. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadów, dobrze uzupełnia smak wszystkich mięs i serów. Do tego można zastosować ją w sałatce lub surówce.
Przepis na dynię marynowaną w occie
Do dyni w occie warto dodać jak najwięcej przypraw, by całe danie było aromatyczne i pachnące. Nie można zapomnieć o dodaniu cukru, wtedy można uzyskać słodko-orientalny smak. Marynatę można przygotować bardzo prosto, korzystając z podstawowej proporcji 1 szklanka octu na 4 szklanki wody. To wystarczająco, by dynia się nie zepsuła, ale smak octu nie będzie dominował.
Do przygotowania dyni potrzebujesz:
dynia,
4 szklanki wody,
1 szklanka octu,
1/2 szklanki cukru,
kilka goździków, anyż, cynamon
Dynię umyj, pokrój na kawałki, obierz i usuń z niej nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i wrzuć kawałki dyni na wrzątek. Po minucie odcedź, dynia musi być tylko zblanszowana. Przygotuj marynatę z wody, octu, cukru i przypraw. Ułóż dynię w słoikach i zalej gorącą marynatą. Postaw słoiczki do góry dnem.
Pasteryzacja dyni marynowanej w occie
Jeśli zalejesz dynię gorącą, prawie wrzącą marynatę i od razu zakręcisz zakrętki, pasteryzacja nie będzie konieczna. Gorąca woda i postawienie słoików do góry dnem sprawią, że zakrętki od razu „załapią” i nie będą wpuszczały powietrza. Dzięki temu pasteryzacja nie jest konieczna.
By utrzymać ładny kolor warzywa i zwiększyć szanse, że zakrętki załapią, wystarczy przykryć słoiki ściereczkami. Powinny tak stać nie tylko do momentu wystygnięcia, optymalnie byłoby, gdyby przenieść je dopiero po 24 godzinach. Dynię przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu, na przykład w spiżarni.